top of page

ESTETİK OPERASYONLARDA ESER SÖZLEŞMESİ (MALPRAKTİS KOMPLİKASYON (DOKTOR HASTA HATASI))

Güncelleme tarihi: 19 Mar


Estetik operasyonlar da Türk hukukunda Türk Borçlar Kanunu gereğince "eser sözleşmesi" kapsamında değerlendirilir. Bunun nedeni, estetik operasyonlarda doktorun, hastanın talebi doğrultusunda somut bir sonucu ortaya koymayı taahhüt etmesidir. Bu noktada en önemli husus, olası hususların tespiti için tarafların birbirine şeffaf ve net davranmasıdır. Estetik operasyonlarda sonuç, tıbbi gereklilik halleri dışında genellikle hastanın daha güzel veya estetik bir görünüme kavuşmasıdır.


ESER SÖZLEŞMESİNİN BAZI UNSURLARI


HEDEFLENEN SONUÇ

Doktor, operasyonun sonucunda hastanın istediği görünüme ulaşması için çalışır. Örneğin, burun estetiği ameliyatında burunun şeklen düzeltilmesi hedeflenir. Söz konusu sözleşme eser sözleşmesi niteliğini haiz olduğu için doktor beyan ettiği sonucu gerçekleştirmekle yükümlüdür.


BEDEL ÖDEME

Hasta, doktorun emeği ve operasyon masrafları için belirlenen ücreti ödemekle yükümlüdür.


SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR


Operasyon Sonucunun Beklendiği Gibi Olmaması

Estetik operasyonlarda en çok karşılaşılan sorun, hastanın operasyon sonucundan memnun kalmamasıdır. Örneğin, burun estetiği sonrası burunun şekli hastanın istediği gibi olmamışsa, hasta doktorun hatasını kanıtlayarak aşağıda yer alan hususlardan bir veya birkaçını talep edebilir. Bunlar;

-Operasyonun tekrar yapılmasını,

-Ücretin iadesini,

-Ortaya çıkan maddi ve veya manevi zararının tazmin edilmesi vb olarak ifade edilebilir.

Ancak bu talepler için, doktorun kusurlu olduğu (örneğin, dikkatsizlik yaptığı veya yanlış teknik kullandığı) kanıtlanmalıdır.


Yan Etkiler ve Komplikasyonlar:

Operasyon sırasında veya sonrasında ortaya çıkan komplikasyonlar, önlenebilir niteliği haiz ise (örneğin enfeksiyon, aşırı kanama) bazen doktorun sorumluluğunda olabilir. Bu husus yaşanan olaya ve nedenlerine bağlı olarak araştırılması gereken bir husustur.


Bilgilendirme Eksikliği:

Doktor, operasyon öncesinde hastayı olası riskler ve sonuçlar hakkında tam olarak bilgilendirmek zorundadır. Bilgilendirme yükümü doktora ait bir ispat yükümüdür. Eğer hasta yeterince bilgilendirilmeden operasyona alınmışsa ve istenmeyen bir sonuç ortaya çıkmışsa, doktorun sorumluluğu gündeme gelebilir


OPERASYON SONRASI SORUMLULUK

Operasyon tamamlandıktan sonra hasta, sonucu dikkatle incelemeli ve memnun olmadığı durumları "hemen" doktora bildirmelidir. Eğer hasta, sonuçtan memnun değilse ve doktorun kusuru olduğunu düşünüyorsa, bir uzmana başvurarak tıbbi hata olup olmadığına dair değerlendirme alabilir. Bu sürecin bir avukata danışılarak yürütülmesi gelecekte açılması gündeme gelebilecek davalar için önem arz etmektedir.


SONUÇ OLARAK; estetik operasyonlarda hem doktorun hem de hastanın sorumlulukları vardır. Doktor, mesleki özen ve dikkatle çalışmalı, hasta ise beklentilerini net ve gerçekçi bir şekilde belirlemelidir. Hasta beklentilerinin net olmaması ve gerçeği yansıtmaması doktorun sorumluluğu hususunda tartışılması gerekmektedir. Hasta ve doktor arasında imzalanan sözleşmede, tahkim şartının bulunması ise; yargılamanın hızlı ve gizli olarak yapılmasını; böylece taraflar için itibar kaybının ortadan kalkmasını sağlar.

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page